Varaa paikkasi 1989-elokuvan yhteiseurooppalaiseen ensi-iltaan!

1989_Stills_018_jpgDocPoint ja Yle TV1 Dokumenttiprojekti järjestävät ilmaisnäytöksen elokuvasta 1989. Elokuva kertoo tapahtumista Berliinin muurin murtumisen taustalla, ja se esitetään samanaikaisesti yli 15 Euroopan kaupungissa.

Helsingissä 1989-elokuvan pääsee näkemään DocPointin ja Yle TV1 Dokumenttiprojektin järjestämässä erikoisnäytöksessä 5.11.2014. 1989 avaa Kööpenhaminan CPH:DOX-festivaalin, ja yleisöt ympäri Eurooppaa näkevät sen samanaikaisesti tässä juhlanäytöksessä, joka järjestetään Berliinin muurin murtumisen 25-vuotispäivän kunniaksi.

Anders Østergaardin ja Erzsébet Ráczin ohjaama 1989 (Tanska 2014, 90 min) on poliittinen draamadokumentti rautaesiripun murtumiseen johtaneista tapahtumista Unkarissa ja maan tuolloisesta pääministeristä Miklós Némethistä. Némethin tekemä päätös avata Unkarin ja Itävallan raja vuonna 1989 johti saman vuoden marraskuun dramaattisiin tapahtumiin Euroopassa ja Berliinin muurin murtumiseen. Dokumentti avaa ovet salaisiin neuvotteluhuoneisiin uudelleen näyteltyjen kohtausten ja vuoropuheluiden sekä arkistomateriaalin kautta.

1989 esitetään Kinopalatsi 7:ssa keskiviikkona 5.11.2014 kello 19.00. Elokuvaa seuraa yleisötilaisuus, jossa keskustellaan elokuvasta ja Euroopan tilasta nyt, 25 vuotta myöhemmin. Keskustelun avaa Ylen journalististen standardien ja etiikan päälikkönä työskentelevä Riitta Pihlajamäki, joka oli itse paikalla uutistoimittajana Berliinin muurin murtuessa vuonna 1989.

Ilmaisnäytökseen on rajoitettu määrä paikkoja, varaa omasi ajoissa täältä. Ilmoittautuminen päättyy 3.11.2014.

Tapahtuma on DocPointin ja Yle TV1 Dokumenttiprojektin yhteinen erikoisnäytös, joka toteutetaan yhteistyössä CPH:DOX:in ja Magic Hour Filmsin kanssa.

Kööpenhaminan CPH:DOX:in gaalanäytöstä seuraa keskustelutilaisuus, jossa keskustelijoina ovat elokuvan päähenkilö Miklós Németh, Jeremy Rifkin, Loretta Napoleoni ja Tanskan entinen pääministeri Poul Nyrup Rasmussen. Keskustelutilaisuus videoidaan, ja elokuva (nimellä Kun muuri murtui) sekä CPH:DOX:in keskustelutilaisuus ovat nähtävissä Yle Areenassa. Lisätietoa elokuvasta täällä.

Kuva: 1989