Ulla Simonen: Ohjelmistonsieppaajat – enää 81 päivää seuraavaan DocPointiin!

Ulla_simonen_1
Ohjelmistosta vastaa festivaalin taiteellinen johtaja, eli tällä hetkellä allekirjoittanut. 

Loppukiri on alkanut, ja käsillä ovat viimeiset viikot tulevan DocPoint-festivaalin ohjelmiston kokoomisessa. Katsottavaa riittää, sillä Pakopiste-näytössarjan lisäksi muiden kuin taiteellisen johtajan kuratoimia sarjoja festivaalilla ei varsinaisesti ole. Kotimaisen esityssarjan ja opiskelijaelokuvien sarjan valitsee raati, kummassakin omansa.

Elokuvien etsimiseen ryhdyin jo varhain viime vuonna, ennen edellistä festivaalia. Silloin tämän vuoden klassikko-ohjaajaksi valikoitui aina yhtä ihana Jacques Cousteau, luontodokumenttien ja vedenalaiskuvauksen uranuurtaja. Cousteau nousi mieleemme, kun suunnittelimme Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa viime festivaalin Jean Rouch -sarjaa. Kun kävi ilmi, ettei Cousteau’ta oltu vielä DocPointissa nähty, valinta oli helppo. Kyseisen ohjaajan kautta meri nousi yhdeksi tulevan festivaalin potentiaaliseksi teemaksi. Kävi niin kuin ohjelmiston ja esityssarjojen kokoamisessa usein käy; samaa teemaa eli tässä tapauksessa merta ja vesistöjä käsitteleviä elokuvia alkoikin yhtäkkiä löytyä kaikkialta. Tämänkin vuoden klassikkosarja toteutetaan yhteistyössä KAVI:n kanssa.

Toinen jo varhain sovittu sarja on Pakopiste, kokeellisten elokuvien sarja, jonka kuratoivat taiteilijat Sami van Ingen ja Mika Taanila. Sarja on festivaalin ylpeys. Hienot ohjaajavieraat ja heidän ensi kertaa Suomessa esitetyt työnsä ovat tehneet Pakopisteestä merkittävän tapauksen kahtena edellisenä vuonna, ja uskon näin käyvän tälläkin kertaa. Vieraaksi saapuu Peter Gidal, sveitsiläissyntyinen, nykyään Englannissa asuva taiteilija, jonka narratiivia pakenevat elokuvat ovat jopa tämän sarjan puitteissa aivan omalla kokeellisuuden tasollaan. Toinen kokeellisen dokumentaarin mestari on Bruce Conner (1933–2008), jonka lyhytelokuvia pidetään mm. musiikkielokuvien esikuvana.

Kansainvälisten elokuvien etsinnän aloitin tämän vuoden helmikuussa, viisi päivää edellisen DocPointin päättymisen jälkeen, Berliinistä Berlinalen elokuvafestivaaleilta. Kevään aikana vierailin useilla muilla festivaaleilla, muun muassa Sveitsin Vision du Réel -festivaalilla, Saksan DOK.fest-elokuvafestivaalilla Münchenissa ja Krakovan kansainvälisellä dokumenttielokuvafestivaalilla. Näiltä löytyivät tämän vuoden DocPointin ensimmäiset elokuvat, ja ohjelmisto alkoi vähitellen rakentua niiden ympärille. Keväällä avasimme myös ensimmäisen kerran avoimen haun kansainvälisille elokuville. Elokuvia saapui tarjolle reilut 900. Yksin en näitä tietenkään kaikkia kykene katsomaan, vaan apunani on DocPoint-yhdistyksen hallitus, ja pieni, mutta tehokas ohjelmistotyöryhmä.

US_blogikuva_3_muokattuElokuvien valitseminen on usein kaukana glamourista. Festivaaleilla ei käyskennellä punaisella matolla, vaan ohjelmistojen kokoajat kököttävät pienissä kopeissa, ”elokuvamarketeissa”, joissa elokuvia katsotaan tietokoneilta. Elokuvia ehtii harvoin katsoa kokonaan. Useimmiten marketissa elokuvasta katsoo vain sen verran, että siitä tietää tarpeeksi tilatakseen toimistolle katselukopion. Viereisessä kuvassa katsomme elokuvia huoneistohotellissa festivaalimatkalla Berliinissä.

Tänä vuonna festivaalikatsominen on kuitenkin onneksi tarkoittanut elokuvien näkemistä enimmäkseen isolta kankaalta salissa yleisön kanssa. Kun elokuvat pyritään saattamaan elokuvafestivaalilla nimenomaan valkokankaalle, on elokuvan katsominen pikkunäytöltä kompromissi, johon realiteetit valitettavasti pahimmillaan pakottavat. Suurimman osan elokuvista olen katsonut katselukopiolta isohkolta TV-näytöltä. Parhaimmillaan päivässä pystyy katsomaan kokonaan 5-6 elokuvaa.

Tämän kuun lopulla on edessä vielä Amsterdamin dokumenttielokuvafestivaali, IDFA, joka on ainakin Euroopan, ellei maailman suurin dokumenttielokuvafestivaali. Siellä tulen pääasiallisesti tutustumaan uuteen hollantilaiseen elokuvaan, sillä kuulun hollantilaisen elokuvan kilpailusarjan juryyn.

Kansainvälisessä sarjassamme pyrimme esittämään sellaista sisältöä, joka ei muuten eteemme Suomessa tulisi ja joka on tarkoitettu katsottavaksi nimenomaan teattereissa – ei esimerkiksi tietokoneen näytöltä tai televisiosta. Ensisijaista on, että elokuva toimii sisältönsä puolesta elokuvateatterissa ja kuvanlaadultaan suurelta kankaalta. Monet nimikkeistämme päätyvät myös television ohjelmistoon, mutta DocPointin alkuvuosiin verrattuna näin käy yhä harvemmin. Tämä määrittelee osaltaan elokuvien etsimistä ja pyrimme kuuntelemaan yleisöltä saamiamme toiveita. Sellaisia kansainvälisiä elokuvia, jotka ovat jo olleet levityksessä Suomessa – joko teattereissa, televisiossa tai VOD-palveluissa – emme pääsääntöisesti enää DocPointissa näytä, poikkeuksena Masterclass-, elämäntyöpalkinto-, ja klassikkosarjat. Joskus tapahtuu myös niin, ettemme syystä tai toisesta saa yleisön pyytämiä elokuvia ohjelmistoomme. Näin käy usein kaikkein uusimpien elokuvien kohdalla, sillä tekijät ovat saattaneet esimerkiksi sitoutua antamaan niiden Euroopan ensi-illan heti DocPointin jälkeen pidettävälle Berlinalelle.

DocPointin elokuvaohjelmisto voidaan karkeasti jakaa kokeellisiin, tarinalähtöisiin ja aihelähtöisiin dokumentteihin. Kokeellisen sarjan lisäksi haen myös sellaisia pitkiä dokumenttielokuvia, jotka kokeilevat dokumentaarisen ilmaisun rajoja. Myös tarinalähtöiset elokuvat voivat olla aiheiltaan hyvinkin kokeellisia tai väkeviä, mutta tärkeimmäksi nousee tarinan ja katsojan tunteiden kuljettaminen. Tänä vuonna erityisen vahva alue ovat aihelähtöiset elokuvat, sillä juuri nyt maailmassa on elokuvantekijöille paljon kommentoitavaa. Arabikevät näkyy edelleen, ja ajankohtaisia ovat myös Ukraina, Palestiina ja etenkin Venäjä. Aiheissa näkyvät myös ympäristöaiheet ja, ihanaa kyllä, rakkaus kaikissa muodoissaan.

Kuluneen vuoden suuri yllätys on ollut belgialaisen elokuvan vahva taso. Tämä tulee näkymään sekä ensi tammikuun elokuvissa että ammattilaistapahtumissa.

Jos olisimme TV-kanava, sanoisin: Stay tuned – näiltä sivuilta löydät lisää tietoa tulevasta festivaalista. Lisäämme tänne tietoa jo tämän vuoden puolella, ja koko ohjelman julkistamme tammikuun alussa.

US_blogikuva_1_muokattuUlla Simonen, DocPoint-festivaalin taiteellinen johtaja

[like]

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *