Apollo-palkinto 2015 Reijo Nikkilälle

Reijo NikkiläToimittaja-dokumentaristi Reijo Nikkilä saa DocPointin vuoden 2015 Apollo-elämäntyöpalkinnon. Palkinto myönnetään Nikkilän työskentelystä suomalaisen dokumentarismin hyväksi sekä  hänen merkittävästä työstään suomalaisen ja venäläisen dokumentaarin kulttuurivaihdossa.

Reijo Nikkilä (s. 1939) on tullut tunnetuksi Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtajana 1970- ja 80-luvuilla sekä useista Venäjää käsittelevistä dokumenteistaan ja kirjoistaan. Päätyönsä hän teki Yleisradion Itäprojektin tuottajana ja dokumenttiohjaajana. Nikkilä on ollut 90-luvulta lähtien keskeinen henkilö venäläisen dokumentaarin levittämisessä Suomeen ja suomalaisen viemisessä Venäjälle. Hänelle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuosina 1993 ja 2001.

DocPoint kunnioittaa Nikkilän elämäntyötä näyttämällä osana ohjelmistoaan Carte Blanche -esityssarjan, jonka elokuvat ovat Nikkilän itsensä valitsemia. Vapauden katkera maku -niminen esityssarja on Nikkilän näkemys Neuvostoliiton hajoamisesta ja Venäjän vapaasta elokuvanteosta alkaen Marina Goldovskajan elokuvasta Solovetskin valta (Venäjä 1988) ja päättyen Goldovskajan elokuvaan A Bitter Taste of Freedom (Ruotsi, USA 2011). Elokuva, joka antoi nimen koko esityssarjalle, on ainutlaatuinen henkilökuva Anna Politkovskajasta ja hänen salamurhastaan – tapahtumasta, joka määritteli vapauden päättymisen hetken. Nikkilän omat elokuvat kirjaavat länsimaisen dokumentaristin silmin Neuvostoliiton tapahtumia Stalinin ajan vainoista neuvostovallan tuhoutumiseen asti.

– Reijon sarja kuvastaa hyvin venäläisessä dokumentaarissa 80-luvun lopulta lähtien tapahtunutta kehitystä. Hänen omat ohjauksensa ovat kuin kommentteja tähän kehitykseen – Reijo on ollut toimittajana ja elokuvantekijänä mukana kaikissa Venäjän merkittävissä hetkissä 60-luvulta lähtien, ei ainoastaan tiedottaen vaan myös ottaen kantaa tapahtumiin. Apollo-palkinto myönnetään Reijolle hänen elämäntyöstään, mutta Carte Blanche -sarja osoittaa, kuinka tärkeää ja ajankohtaista hänen työnsä on juuri nyt uudessa Venäjän murroksessa, toteaa DocPointin taiteellinen johtaja Ulla Simonen.

Vapauden katkera maku -sarja sisältää seuraavat yksitoista elokuvaa:

Praha 21.8.1968 (Suomi 1998), ohjaaja: Reijo Nikkilä
Solovetskin valta (Venäjä 1988), ohjaaja: Marina Goldovskaja
Stalinin sylissä (Suomi 1989), ohjaaja: Reijo Nikkilä
Berijan tallissa (Suomi 1991), ohjaaja: Reijo Nikkilä
Leninin ruumis (Venäjä 1992), ohjaaja: Vitali Manski
Elokuun vallankumous (Suomi 1991), ohjaaja: Reijo Nikkilä
Zhdanov – Stalinin suosikki (Venäjä 1991), ohjaaja: Reijo Nikkilä
The Russians Have Gone (Venäjä 1991), ohjaaja: Alexander Gutman
Belovit (Belovin sisarukset) (Venäjä 1992), ohj. Viktor Kosakovski
DMB-91 (Venäjä 1991), ohjaaja: Aleksei Hanjutin
A Bitter Taste of Freedom (Ruotsi, USA 2011), ohjaaja: Marina Goldovskaja

Elokuvat nähdään festivaalin aikana Andorrassa ja Orionissa ke 28.1. – pe 30.1.

Kuva: Heidi Karhu

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *