Festivaalin päävieraaksi Anders Østergaard

Anders ØstergaardFestivaalimme päävieras on tänä vuonna tanskalainen dokumentaristi Anders Østergaard. Østergaard on tunnettu etenkin lähihistoriaa käsittelevistä aiheistaan, ja Tanskassa hänen elokuvansa ovat olleet kaikkien aikojen katsotuimpia dokumenttielokuvia.

Anders Østergaardin elokuville on tunnusomaista poikkeuksellinen arkistomateriaalien käyttö. Hänen elokuviensa kohdalla puhutaan usein ”uudelleenrakentamisesta”: arkistomateriaali punoutuu ainutlaatuisilla ja yllättävillä tavoilla osaksi monista elementeistä koostuvaa kerrontaa ja herättää menneisyyden eloon aivan ainutlaatuisella tavalla.

Ohjaajan tähän mennessä kansainvälisesti menestynein teos on vuoden 2007 sahramivallankumouksesta kertova Burma VJ. Elokuva koostuu burmalaisten videojournalistien salaa kuvaamasta materiaalista sekä rakennetuista ja näytellyistä kohtauksista – mikä herätti jälkikäteen kritiikkiä elokuvan tapahtumien autenttisuudesta. Kymmenien palkintojen lisäksi Burma VJ huomioitiin Oscar-ehdokkuudella ja se pääsi teatterilevitykseen useissa maissa.

DocPoint esittää Østergaardin tuotannosta neljä pääteosta: 1989 (2014), Burma VJ (2008), Tintin & I (2003) ja The Magus (1999).

Edellä mainitut elokuvat esitetään DocPointin Meet the Master -esityssarjassa. Østergaard on Helsingissä luennoimassa työtavoistaan elokuva-alan opiskelijoille ja vastaamassa suomalaisen elokuvayleisön kysymyksiin 30.1.–1.2.2015. Masterclass-luentonsa hän pitää sunnuntaina 1.2.

Muut kansainväliset vieraat

Muiden kansainvälisten vieraiden joukossa ovat muun muassa See No Evil -elokuvan ohjaaja ja elokuvakriitikko Jos de Putter ja Those Who Said No -elokuvan ohjaaja Nima Sarvestani. Myös A Bitter Taste of Freedom ja The Solovetsk Power -elokuvien ohjaaja Marina Goldovskaja on varmistanut tulonsa.

Hollantilaisen Jos de Putterin dokumentit ovat voittaneet lukuisia palkintoja eri festivaaleilla vuodesta 1993 lähtien. Hän on käsitellyt elokuvissaan niin jalkapallotähteydestä haaveilevia faveloiden kasvatteja kuin Tšetšenian sotaa. De Putter ei pysy yhdessä aiheessa, vaan hän hänelle on tärkeää uusiutua dokumenttiohjaajana jatkuvasti. DocPointissa nähtävä See No Evil (2014) on kaunis, runollinen teos ihmisen petomaisuudesta lähintä sukulaistaan ihmisapinaa kohtaan.

Those Who Said No (2014) on iranilaissyntyisen Nima Sarvestanin omakohtainen elokuva Iranissa 80-luvun lopussa tapahtuneista joukkosurmista, joissa teloitettiin tuhansien muiden poliittisten aktivistien lisäksi Sarvestanin oma veli. Dokumentti seuraa nyt, 25 vuotta myöhemmin Haagissa käytävää ennennäkemätöntä oikeustaistelua, jossa eloonjääneet ja teloitettujen omaiset tuovat kauan vaietut tapahtumat maailman tietoisuuteen. Tukholmassa asuvaa Sarvestania kiehtovat erityisesti oikeuksiaan sinnikkäästi puolustavien tarinat ja hän on keskittynyt elokuvissaan Lähi-idän maihin.

Marina Goldovskaja on Venäjän tunnetuimpia elokuvantekijöitä. DocPoint esittää kaksi hänen poliittisesti väkevää dokumenttiaan, joista The Solovetsk Power (Solovetskin valta, 1988) kertoo samannimisen saariston neuvostoaikana lakkautetusta poliittisten vankien leiristä. A Bitter Taste of Freedom (2011) on kahden vuosikymmenen kuluessa kuvattu dokumentti Goldovskajan oppilaasta ja ystävästä Anna Politkovskajasta, jonka kanssa käytyjä keskusteluja ohjaaja kuvasi säännöllisesti. Politkovskaja murhattiin journalistisen työnsä vuoksi vuonna 2006. Elokuva on palkittu parhaana dokumenttina muun muassa Varsovan ja Montrealin elokuvafestivaaleilla. Goldovskajan elokuvat esitetään osana Apollo-palkitun Reijo Nikkilän valitsemaa esityssarjaa.

Tutustu kaikkiin DocPointin kansainvälisiin vieraisiin täällä.