Vuoden 2016 Apollo-palkinnon saa tuotantoyhtiö Illume Oy

Apollo-raati

Kuvassa vasemmalta: harjoittelija Christoph Bierbaum, elokuvaaja ja Illumen toimitusjohtaja Pertti Veijalainen, tuottaja Marianne Mäkelä, ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Jouko Aaltonen ja tuotantosihteeri Jenny Timonen.
Kuvaaja ja oikeudet: Mikko Henrik Huotari

Vuoden 2016 DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n Apollo-palkinto myönnetään tuotantoyhtiö Illume Oy:lle tunnustuksena liki kolmenkymmenen vuoden työstä suomalaisen dokumentarismin edistämiseksi.

Dokumentaristi Jouko Aaltosen, kuvaaja Pertti Veijalaisen ja antropologi-elokuvantekijä Heimo Lappalaisen perustama yhtiö aloitti toimintansa keväällä 1987. Perustajia yhdisti kiinnostus dokumenttielokuvaan ja erityisesti antropologiseen elokuvaan.

Yhtiö on tehnyt mittavan, yli sadan elokuvan tuotannon. Elokuvien aiheiden ja tekijöiden joukko on laaja: alkuaikojen antropologisesta elokuvasta lähtien Illume on ollut mukana kaikissa luovan dokumentaarin tyylilajeissa, joita Suomessa on tehty, usein raja-aitoja kaatavalla tavalla ja kansainvälisten yhteistuotantojen muodossa.

”Ajassa, jossa start up -yritysten nousut ja tuhot ovat keskeistä uutisvirtaa, vuodesta toiseen hyvää laatua tuottava tuotantoyhtiö on uljasta juhlittavaa”, sanoo DocPointin taiteellinen johtaja Ulla Simonen.

DocPointin esittämän Apollo-sarjan kuratoi Illumen pyynnöstä Otto Suuronen Suomen elokuvasäätiön kulttuuriviennistä. Sarjassa esitetään seuraavat elokuvat:

Taigan kansalaisia: Koulu keskellä kylää (1992), ohj. Heimo Lappalainen, Jouko Aaltonen
Se oikea – tarinoita rakkaudesta (1999), ohj. Kiti Luostarinen
Punaiset esiliinat (1997), ohj. Seppo Rustanius
Jäämarssi – Suomen matkaopas 1941–42 (2011), ohj. Ville Suhonen
Helsinki, ikuisesti (2008), ohj. Peter von Bagh
Kenen joukoissa seisot (2006), ohj. Jouko Aaltonen
Blatnoi mir (2001), ohj. Jouni Hiltunen

Apollo-palkinto luovutetaan Illumelle Kehuklubilla Korjaamolla lauantaina 30.1.2016 klo 20. Palkinnon saajan päättää DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n hallitus, ja sen lahjoittaa Yleisradio.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *