DocPointin Kotimainen esityssarja 2016

Kotimainen_raati_netti

 

 

Kotimaisen esityssarjan valitsivat tänä vuonna elokuvaleikkaaja Kimmo Kohtamäki, kansanedustaja Ritva Elomaa, Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari ja elokuvaohjaaja Saara Saarela. Raadin puheenjohtajana toimi DocPointin taiteellinen johtaja Ulla Simonen.

Kotimaisen raadin lausunto

Oli ilahduttavaa nähdä, että festivaalille ehdotetuissa elokuvissa aiheiden skaala oli laaja. Mukana oli sekä historiaa että ajankohtaisia asioita, yksityisiä ja yhteiskunnallisia aiheita, ja elokuvissa liikuttiin sekä Suomessa että ulkomailla. Tarjonta oli monipuolinen, mutta elokuvien pää- ja näkökulmahenkilöksi tuntuu useimmiten silti valikoituvan mies.

Kansainvälistyvä Suomi välittyy ilahduttavalla tavalla sekä tekijöistä, rahoittajista että elokuvien aiheista. Ehdolle asetettujen elokuvien käsittelytavat olivat silti valitettavan usein kovin konventionaalisia ja televisiomaisia; useiden ehdokkaiden kohdalla hyvä aihe kärsi elokuvallisten keinojen puutteesta. Esille nousi myös omakustanteisten (ei televisio- tai instituutiorahoitteisten) dokumentaarien suuri määrä sekä niiden kohonnut laatu.

Valitsimme esityssarjaan elokuvia, joissa on pyritty elokuvalliseen kerrontaan ja jotka mielestämme peilaavat positiivisella ja rakentavalla tavalla tämän ajan ilmiöitä. Monissa elokuvissa teemaksi nousee rohkeus. Dokumenteissa esitellään monenlaisia sankareita pelastusoperaatioihin osallistujista start up -yritysten perustajiin. Lisäksi niistä löytyy aatteensa, identiteettinsä ja itsenäisyytensä puolesta kamppailevia päähenkilöitä, sotiemme traumoista kärsiviä unohtamatta.

Yksimielisesti valitsemamme kokonaisuus on mielestämme edustava tarjontaan nähden, ja siitä välittyy myös dokumentaarisen elokuvanteon monimuotoisuus.

– Kotimaisen esityssarjan raati

DocPointin 2016 Kotimaiseen esityssarjaan valitut elokuvat:

Virpi Suutari (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
Yritysjohtajat Jorma Ollila, Heikki Reenpää ja Antti Herlin kertovat rakkaasta harrastuksestaan ? metsästyksestä. Selväksi käy, että metsästys on yhdistänyt aina suuria vaikuttajia ja hallitsijoita. Ruotsin Kuningas, Napoleon ja Kleopatra ovat kaikki osa eleganssia.

Melisa Üneri (Suomi 2015), Suomen ensi-ilta
Suomalaisturkkilainen Melisa on saanut tarpeekseen manipuloivasta isästään ja muuttaa tämän entiseen kotimaahan, Turkkiin. Vanhat roolit seuraavat kuitenkin mukana, ja itsenäistyminen vaatii kasvamista, kapinaa ja anteeksiantoa puolin ja toisin. Tragikoominen perhesuhteiden kuvaus sekä itkettää että naurattaa.

Kirsi Mattila (Suomi 2015)
Nuori Marzia uskaltaa haaveilla toimittajan urasta, vaikka onkin nainen ja syntynyt Afganistaniin. Uskoa unelmiin horjuttaa yhteisö, joka paheksuu Marzian työtä ja rakkausavioliittoa. Kirsi Mattila avaa kiinnostavan ikkunan arkeen yhdessä maailman vaarallisimmista maista. Epätoivon keskellä Marzia vie meidät myös piknikille ja lumisotaan.

Mohamed El Aboudi (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
Supersuosittu nettisivusto Muxlim oli valokeilassa Suomessa viitisen vuotta sitten. Dokumentissa seurataan sen perustajan Mohamed El Fatatryn tempoilevan elämän ylä- ja alamäkiä, mutta virkistävästi luvassa ei ole perisuomalaista itsesäälissä rypemistä. Netizen Mo on kutkutteleva ajankuva määrätietoisesta kasvuyrittäjästä.

Ville Suhonen (Suomi 2015)
Martta Koskinen teloitettiin Suomessa viimeisenä naisena jatkosodan tuoksinassa 28. syyskuuta 1943. Mutta kuka hän oikein oli ja miksi juuri hänet teloitettiin?

Ari Matikainen (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
DocPointin avajaiselokuvana nähdään Ari Martikaisen kaunis ja ajankohtainen Sota ja mielenrauha. Elokuva tutkii Suomen sotien vaikutuksia koko kansakunnan mentaliteettiin. Kuinka monta sukupolvea traumojen ja mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?

Oskari Pastila (Suomi 2015)
Dokumenttielokuvassa seurataan kotimaisen show-painin saralla nimekkään Michael ”StarBuck” Majalahden otteluita ja vaiheikasta yksityiselämää.

Suvi West (Suomi 2016), Suomen ensi-ilta
Saman sukupuolen rakastaminen on saamelaisyhteisössä tabu. Onneksi uudet alut ovat mahdollisia. Tie voi olla pitkä ja raskas, mutta sisarusten välinen yhteys auttaa.

Mikko Peltonen, Pasi Riiali (Suomi 2015)
Humoristisessa dokumenttielokuvassa havainnollistetaan nopeasti kasvavaa digitaalista pelialaa yrittäjien näkökulmasta. Kotkalaiset elokuvantekijät hyppäävät täysin ummikkoina mukaan mobiilipelibisnekseen. Intoa piisaa, mutta riittääkö se ailahtelevalla alalla?

Juan Reina (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
Vuonna 2014 viisi suomalaismiestä lähti sukellusretkelle Norjassa sijaitsevaan Pluran luolaan. Sukellus äärimmäisen vaikeaan paikkaan osoittautui kohtalokkaaksi, sillä vain kolme sukeltajaa palasi takaisin pintaan. Viranomaiset arvioivat menehtyneiden noutamisen liian vaaralliseksi, joten suomalaiset sukeltajat joutuivat noutamaan ystävänsä takaisin salaa.

Reetta Huhtanen (Suomi 2015)
Talousretoriikka synnyttää kuvan kosmisesta voimasta, kaikkia hallitsevasta mahtioliosta. Tätä oliota kesyttävät Voitto ja Seppo – talousennustajat. Ennustaminen on kosmisen rytmin ja järjestyksen tulkitsemista, arkistoiden tutkimista ja toisaalta alitajunnan tietovarastojen aktivointia.

Janiv Oskàr, Terhi Romo (Suomi 2015)
“Mä en tierä ketään nynnyä, joka voittaa maailmanmestaruuksia”, 73-vuotias Esko Ketola tokaisee, ja nostaa ilmaan 140 kiloa rautaa. Ketola on voimanoston maailmanmestari, joka haluaa osallistua kisoihin vielä ainakin kerran.