DOCPOINT VALTAA HELSINGIN ELOKUVATEATTERIT 15. KERRAN

Tänään alkava DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali tuo valkokankaille 149 dokumenttielokuvaa, jotka esittelevät ei-fiktiivisen elokuvan ja sen aiheiden laajaa kirjoa innostavasta itkettävään ja opettavaisesta omituiseen. Kotimaisessa esityssarjassa on 12 elokuvaa, joista festivaalin avajaiselokuvana nähdään Ari Matikaisen Sota ja mielenrauha.

 

SUME_nostokuvaMusiikki toimii dokumenttielokuvassa niin hyvän terveydenhoidon, yksilöllisen ilmaisun kuin vallankumouksenkin välineenä. DocPointin ohjelmistossa esimerkkeinä toimivat mm. Amy Hardien Seven Songs for a Long Life, ensimmäisestä grönlanniksi laulavasta yhtyeestä kertova Sumé – The Sound of a Revolution, Farid Eslamin Yallah! Underground sekä Rokhsareh Ghaem Maghamin elokuva Sonita räppäävästä afganistanilaistytöstä.

Yksi vuoden festivaalin keskeisistä teemoista on pakolaisuus, jota käsitellään ohjelmiston elokuvissa monella tavalla. Eri näkökulmia pakolaisuuteen tarjoavat mm. Jakob Brossmannin Lampedusa in Winter, Tadhg O’Sullivanin The Great Wall sekä Marianna Economoun The Longest Run.

DocPortaits-sarjassa nähdään mm. Gabriel García Márquezin, Steve Jobsin, Arvo Pärtin, Zlatan Ibrahimovi?in, Sharon Jonesin ja Rainer Werner Fassbinderin henkilökuvat. Maantieteellisesti dokumenttien mukana pääsee matkaamaan mm. Uuteen-Seelantiin, Jäämerelle, Arabiemiraatteihin sekä Pohjois-Koreaan.
Elokuvanäytösten lisäksi DocPoint järjestää viikon aikana installaatioita, keskusteluja sekä klubeja. Katso koko ohjelmisto täältä.


Pääseminaarissa pureudutaan poliittiseen terrorismiin ja aktivismiin

DocPointin pääseminaarin teemana ovat viime vuoden aikana erityisen ajankohtaisiksi nousseet poliittiset liikkeet ja niiden synty. Keskustelemassa ovat tietokirjailija Anton Monti, valtiotieteiden tohtori ja terrorismitutkija Leena Malkki (Helsingin yliopisto), valtiotieteiden tohtori ja radikalismitutkija Eeva Luhtakallio (Helsingin yliopisto) ja jihadismitutkija Karin Creutz.
DocPoint-pääseminaari: A German Youth – Aktivismista terrorismiin Korjaamon Galleria-salissa lauantaina 30.1. klo 15.

 

Kymmeniä kansainvälisiä tekijävieraita

Viikon aikana Helsinkiin saapuu yli 40 kansainvälistä vierasta. Festivaalin päävieras, kanadalainen Philip Hoffman on 1990-luvun alusta lähtien vaikuttanut vahvasti suomalaiseen kokeelliseen elokuvaan. Hoffmanin “intro-retrospektiivissä” nähdään niin Hoffmanin omia kuin hänen suomalaisten kollegoidensakin teoksia. Hoffman pitää myös toisen DocPointin tämänvuotisista Masterclass-luennoista perjantaina 29.1.

SEVEN_SONGS_artikkelikuva_nettiin
Muita kansainvälisiä vieraita ovat mm. Becoming Zlatan -elokuvan ohjaaja Magnus Gertten, Seven Songs for a Long Life -elokuvan ohjaaja Amy Hardie, This is What It Is -elokuvan ohjaaja Léa Rinaldi sekä The Last Gigolos -elokuvan ohjaaja Stephan Bergmann ja päähenkilö Peter Nemela.

Lisätiedot, kuvat ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Sirje Niitepõld
p. 041 463 6349