Susanna Mehtonen: Korjatkaa katu!

Yli 60 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sodan, konfliktin tai vainon takia. Heistä 19 miljoonaa on joutunut pakenemaan kotimaastaan. Se on enemmän kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Euroopan maat ovat vastanneet pakolaiskriisiin linnoittautumalla: EU:n ulkorajoille on rakennettu 235 kilometrin edestä aitaa ainakin 175 miljoonalla eurolla.

Tadhg O’SullivaninTHE_GREAT_WALL_01_©_Tadhg_OSullivan runollinen dokumentti The Great Wall (2015) vie meidät näille rakennetuille rajoille. Rajoja tarkastellaan välillä valvontakameroiden näkökulmasta, toisinaan kamera vaeltaa kuin hypnotisoituna muurien taakse jääneiden mukana. Elokuvaa kuljettavat otteet Franz Kafkan novellista Kun Kiinan muuria rakennettiin (1917).

EU-maiden pystyttämät aidat eivät kuitenkaan ole pitäneet henkensä kaupalla pakenevia poissa, vaan ohjanneet heidät muille reiteille. Nyt 90 % Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista tulee vaarallisia merireittejä pitkin. Pelkästään viime vuoden aikana Välimerestä tuli hauta yli 3500 pakolaiselle.

Jakob Brossmannin dokumentti Lampedusa in Winter (2015) kuvaa, miten Euroopan linnoittautumisen myötä Italian eteläisimmästä, vain 20 neliökilometrin kokoisesta Lampedusan saaresta on tullut pakolaiskriisin dramaattisin näyttämö. Elokuva alkaa hätäpuhelulla vuotavasta veneestä, jonka kyydissä on lapsia. Saatuaan koordinaatit rannikkovartiosto lähtee matkaan, mutta liian myöhään: kuten niin monet veneet ennen sitä, sekin on hävinnyt Välimeren aaltoihin.

Elokuva on kuitenkin ennen kaikkea kuvaus siitä, miten pienen saaren 5000 asukasta tekevät kaikkensa, jotta ihmishenkiä ei enää menetettäisi. Sinne saapuvien pakolaisten tapaan he ovat poissa näkyvistä ja mielistä, eikä Euroopan päättäjiltä juuri heru apua. Asukkaat ovat vaarassa eristäytyä kokonaan, kun saarelle elintarvikkeita ja lääkkeitä tuonut lautta hajoaa, eikä uutta meinata saada tilalle.

LAMPEDUSA_IN_WINTER_artikkelikuva_nettiinKun lokakuussa 2013 Lampedusan edustalla tapahtui kaksi yli 500 ihmishenkeä vaatinutta kohtalokasta haaksirikkoa, Italia käynnisti Mare Nostrum etsintä- ja pelastusoperaation uusien onnettomuuksien välttämiseksi. Operaatio kesti vuoden ajan, mutta Italia ei pystynyt yksin jatkamaan operaation rahoitusta. Viime vuoden huhtikuussa yhden viikon aikana hukkui 1200 pakolaista ja siirtolaista, mikä lopulta herätti EU:n johtajat, ja hätäkokouksessa järjestettiin rahoitus uudelle etsintä- ja pelastusoperaatiolle.

Kuinka pitkälle etsintä- ja pelastusoperaatio riittää? Monen saarelaisen tunnot kuvaa aivan rannan tuntumassa asuva nainen, joka on vuoden 2013 lokakuun haaksirikkojen jälkeen ollut lukuisten tiedotusvälineiden haastateltavana. Hän muistaa jokaisen saarelle haudatun pakolaisen.

“Kuvittele, että kotisi parvekkeelta on näkymä huonokuntoiselle kadulle, joka on täynnä kuoppia, ja sillä tapahtuu jatkuvasti onnettomuuksia. Ihmiset ovat kuolleet sillä kadulla vuosikymmeniä, mutta kadun korjaamiseksi ei tehdä mitään.”

Niin, eikö nyt olisi korkea aika korjata se katu.

Susanna Mehtonen
Kirjoittaja on Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija, joka on erikoistunut muun muassa pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksiin.

Kuvat elokuvista The Great Wall ja Lampedusa in Winter.

Lampedusa in Winter DocPointissa torstaina 28.1. klo 19:00 Andorrassa.
The Great Wall DocPointissa Perjantaina 29.1. klo 19:00 Korjaamon Galleria-salissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *