Vieraiksi kansainvälisiä huippuohjaajia

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin vieraista yksi on ystävystynyt itsemurhapommittajien kanssa, toinen löytänyt ruandalaisen orgasmin. Parinkymmenen vieraan joukossa on niin pitkän linjan tekijöitä kuin elokuvillaan kohahduttaneita nuoria ohjaajiakin.

p_refsdal_2310_highres
Paul S. Refsdal

Festivaalin puhuttavimpia vieraita on norjalainen Paul S. Refsdal, jonka elokuva Dugma – The Button seuraa syyrialaisten itsemurhapommittajien elämää ennen tehtävän toteuttamista. Refsdal saavutti Al-Qaidan taistelijoiden luottamuksen viettäessään kuukausia heidän keskuudessaan. Viime vuoden yhteiskuntakriittisimpiä yhdysvaltalaiselokuvia on vieraaksi saapuvan Graig Atkinsonin Do Not Resist. Elokuva käsittelee poliisin militarisoitumista ja mustiin kohdistuneen poliisiväkivallan seurauksia.

 

Nuoren polven eurooppalaistekijöistä Helsinkiin saapuvat puolalainen Michał Marczak ja saksalainen Carolin Genreith. Marczakin huuruinen urbaanin nuoruuden kuvaus All These Sleepless Nights on herättänyt huomiota muun muassa Sundance-festivaalilla. Genreith on kuvannut keski-ikäisen isänsä rakkaudenkaipuuta ja suhdetta nuoreen thainaiseen elokuvassa Happy.

y-arthus_b-_-_a-miquel
Yann Arthus-Bertrand, kuva: A. Miquel

Huipputekijöihin kuuluu ilmavalokuvistaan Suomessakin tunnettu Yann Arthus-Bertrand, jonka suurteos HUMAN esitetään DocPointissa. Arthus-Bertrand valmistelee Suomessa samalla uutta elokuvaansa Woman. Vieraaksi tulee myös elokuvan musiikin säveltänyt, palkittu Armand Amar. Hänen työstään esitetään erillinen HUMAN: Making of Music -elokuva.

Masterclass-vieraaksi tulee pitkän linjan ohjaaja, perulaissyntyinen Hollannissa uransa tehnyt dokumenttielokuvan mestari Heddy Honigmann. Lisää Honigmannista ja hänen masterclass-luennostaan voit lukea täältä.

margreth_olin
Margreth Olin

Muita vieraita ovat Piotr Stasik (21 x New York, Puola), Pieter-Jan De Pue (The Land of the Enlightened, Belgia), Olivier Jourdain (Sacred Water, Belgia), Matthieu D’arcy (Storyboard P., a Stranger in Sweden, Iso-Britannia), Kari Anne Moe (Rebels, Norja) Margreth Olin (Doing Good, Norja), Tal Barda ja Noam Pinchas (The Wonderful Kingdom of Papa Alaev, Israel) ja Fred Peabody (All Governments Lie – Truth, Deception and the Spirit of I.F. Stone, Kanada).