Sami Tallberg: Noma – pikajuna, jonka kyytiin kaikki haluavat hypätä

Noma – pikajuna, jonka kyytiin kaikki haluavat hypätä

noma_artikkelikuva

Maailman parhaan ravintolan Noman keulahahmo ja keittiöpäällikkö René Redzepi kertoo elokuvassa Noma: My Perfect Storm asettaneensa itsensä naurunalaiseksi heti kättelyssä. Kaikki, jotka kuulivat villistä konseptista tehdä huippusafkaa vain Tanskassa ja sen välittömässä läheisyydessä kasvavista raaka-aineista, olivat skeptisiä. René kuitenkin toteutti visionsa ja menestyi ennennäkemättömällä tavalla.

NOMA - MY PERFECT STORM_nostokuvaRenén omassa nuoruudessaan kokema rasismi saattoi hyvin johdattaa hänet hulluna pidetyn konseptin äärelle ja nostaa makedonialaistaustaisen Renén kansallissankariksi – sankariksi, joka toi Tanskan maailmankartalle niin, että ruokafriikit  ja ravintola-alan johtavimmat veijarit ympäri maailmaa jonottivat pääsyä Köpikseen, massiiviset turistivirrat perässään.

Omaa sydäntäni lämmittävät raaka-ainetoimittajia varten varatut minuutit. Tohtori Roland Rittman on se mies, jolta kaikki erikoisimmat villit raaka-aineet alun perin ravintolaan saatiin, lukuisten ideoiden saattelemana. Rittman määrittelee moisen ravinnonhankinnan normiksi viitaten ihmisen alkukantaiseen keräilyviettiin.

Myös koivunmahlanvaluttaja nostetaan esille tärkeänä henkilönä. Samoin sukeltaja, jonka käsin keräämät merisiilit päätyvät Nomaan, sekä puutarhuri, jonka kemiat eivät ensi alkuun natsaa Renén kanssa laisinkaan.

Taustamusa  on hypnotisoivan kaunista. Alun klassinen pianomusiikki kehittyy kokeellisemmaksi kohinaksi, kun elokuvassa käydään läpi Noman infernaalisia haasteita ajalta, jolloin “maailman paras rafla” -titteli menetetään.

Kerronta pitää otteessaan. Alan ammattilaisen näkökulmasta ravintolan arkitoiminta esitetään hiukan kaunisteltuna, mutta myös kiroilua kuullaan, vaikkakin Anthony Bourdainiin verrattuna meno on kesyä. Mutta René on René, ja myös yksi omista esikuvistani, heittämällä.

Sami_Tallberg_lehteenSami Tallberg
Villiruokaspesialisti ja keittiömestari

Noma: My Perfect Storm DocPointissa:
Maanantai 23.1. klo 18:30, Kinopalatsi 2
Perjantai 27.1. klo 16:30, Korjaamon elokuvasali

Kuvat elokuvasta Noma: My Perfect Storm (ohj. Pierre Deschamps) 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *