Festivaali alkaa tänään!

Festivaali alkaa tänään!

Tänään alkavalla DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla nähdään 156 lyhyttä ja pitkää elokuvaa, joista valtaosa on valmistunut viime vuonna tai jopa vuoden 2017 puolella. Seitsenpäiväisen festivaalin ohjelmistoon kuuluu myös ajankohtaisia keskusteluja ja klubeja. Avajaiselokuvana nähdään Elina Hirvosen Kiehumispiste.

kiehumispiste-boiling-point_taustakuva
Kuva: Kiehumispiste


Kiehumispiste
kuvaa Suomea vuonna 2016: kansakunnanjakautuneisuutta ja keskustelukulttuurin muutosta. Elokuvan tuoreimmat kohtaukset on kuvattu vain joitakin viikkoja ennen ensi-iltaa itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa. Muita kotimaisia maailmanensi-iltoja ovat muun muassa Heidi Piiroisen lähiökuvaus Black Hole Mama sekä Maryam Razavin ja Jenni Salosen The Perfect Selfie, joka raottaa nuoren somejulkkiksen elämää filttereiden takana. John Websterin Tulevilla rannoilla pureutuu henkilökohtaisella otteella ilmastonmuutokseen, ja Anu Kuivalaisen Sielunmetsä tutkii suomalaisten metsäsuhdetta. Katsojat valitsevat kotimaisista ensi-illoista suosikkinsa äänestyksessä, jonka tulos paljastetaan lauantaina 28.1.

Sielunmetsä_nostokuva
Kuva: Sielunmetsä

Kansainvälisissä elokuvissa aiheiden kirjo ulottuu avaruusmatkailusta asekauppaan ja kaupunkiviljelystä katutanssiin. Yksi keskeisistä teemoista on media, jonka moninaisuus tulee elokuvissa laajalti esiin: aiheina ovat mm. internetin anonyymi darknet, viraali-ilmiön luominen ja peliriippuvuus. Lukuisissa eri taiteisiin liittyvissä dokumenttielokuvissa tutustutaan mm. kauhuelokuvien kammottavimpiin kikkoihin, kiinalaisiin Van Gogh -jäljentäjiin sekä kahden Michelin-tähden arvoisen aterian valmistamiseen.

chinas-van-goghs_artikkelikuva
Kuva: China’s Van Goghs

 

Festivaaliin voi osallistua myös muualla maassa, kun Life, Animated -elokuva (ohj. Roger Ross Williams) esitetään satelliittinäytöksenä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa keskiviikkona 25.1. Lisäksi Yleisöltä Ylelle -äänestyksessä valitaan DocPointin ohjelmistosta elokuva, joka näytetään kevään aikana Ylellä.

Festivaaliseminaareissa pureudutaan elektroniikkateollisuuden eettisyyteen sekä median ja vallan suhteeseen

Keskiviikon Death by Design -näytöksen jälkeen keskustellaan eettisestä kaupasta ja talouteen liittyvistä ihmisoikeuksista. Keskustelemassa on muun muassa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Lauantain Media ja valta -keskusteluun osallistuvat muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sekä kansanedustaja Erkki Tuomioja. Heidän kanssaan keskustellaan siitä, kenen suulla mediassa puhutaan ja onko median riippumattomuus vain utopiaa. Keskustelua ennen nähdään aihetta käsittelevä elokuva All Governments Lie: Truth, Deception and the Spirit of I.F. Stone, jonka ohjaaja Fred Peabody on myös paikalla näytöksessä.

all-governments-lie_artikkelikuva
Kuva: All Governments Lie: Truth, Deception and the Spirit of I. F. Stone

Kansainvälisiä ja kotimaisia vieraita

DocPoint tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kohdata elokuvien tekijöitä ja syventää elokuvaelämystä keskusteluissa ohjaaja- ja tuottajavieraiden kanssa. Eurooppalaisia vieraita ovat tänä vuonna muun muassa belgialainen Olivier Jourdain (Sacred Water), saksalainen Carolin Genreith (Happy) sekä norjalainen Paul S. Refsdal (Dugma – The Button). Kauempaa tulevat mm. israelilaiset Tal Barda ja Noam Pinchas (The Wonderful Kingdom of Papa Alaev) sekä yhdysvaltalainen Craig Atkinson (Do Not Resist). DocPointin Masterclass-luennon tulee pitämään perulaissyntyinen hollantilaisohjaaja Heddy Honigmann. Elokuvia hänen uransa varrelta esitetään pitkin festivaaliviikkoa.

Festivaalille odotetaan noin 30 000 kävijää.