DocPoint IMPACT – dokumenttielokuvaverkosto

Ohjelmisto

2021 Vieraskentällä

Ohjaus: Line Hatland

Tuotanto: Ingvil Giske ja Ari Matikainen/Media Operatorer, Kinocompany

Vieraskentällä (Bortebane, Norja 2020) on lämmin, humoristinen ja ajatuksia herättävä dokumenttielokuva.

Elokuva kertoo nuoriin kohdistuvista odotuksista; voittamisesta, ystävyydestä, vastoinkäymisistä ja niiden voittamisesta. Pelit turnauksessa ovat hienoja kokemuksia, mutta useimmat joutuvat kokemaan myös tappion – ennemmin tai myöhemmin.
Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Osloon, jossa pelataan vuosittain maailman suurin lasten jalkapalloturnaus Norway Cup. Peleihin osallistuu 30000 lasta noin 50 maasta, joten myös eri kulttuurit ja elämäntarinat kohtaavat tässä turnauksessa. Pelikentällä kaikilla lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet voittaa, mutta odotukset menestyksen suhteen kentän ulkopuolella ovat hyvin erilaiset.

Vieraskentällä -elokuva käsittelee sitä, miten erilaisia odotuksia nuoriin kohdistuu, kuinka erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käsittelevät vastoinkäymisiään ja kuinka ihmiset heidän ympärillään niihin suhtautuvat ja ennen kaikkea – opettavat niistä selviytymään.

Elokuvan ohjaajan oma tytär osallistui turnaukseen. Sen kautta ohjaaja perehtyi odotuksiin, joita turnaukseen latautui, pettymyksiin, joita pelit eittämättä tuottivat ja siihen, mikä turnauksessa oli lopulta tärkeintä.

Elokuvasta on 90 min teatteriversio ja 4 X 15 min lyhytelokuvaa, joissa on kussakin yhden nuoren tarina.